Tratamentele stomatologice în sarcină
Este esențial să înțelegem și să primim recomandările necesare prevenției problemelor gingivale ce pot apărea în sarcina chiar înainte de conceperea unui copil. Consultanța oferită de medicul stomatolog și schimbarea rutinei de igiena dentară pot reduce considerabil riscul de apariție a unor neplăceri ulterioare.
Începând cu primul trimestru de sarcină, schimbările hormonale își fac prezența și acestea nu ocolesc nici cavitatea bucală.
Este necesar să dedicăm mai multă atenție îngrijirii dentare datorită modificărilor circulatorii ca urmare a nivelului crescut de estrogen. Acestea conduc la modificarea fluxului salivă, precum si a vâscozității acesteia, producând un dezechilibru care poate fi contrabalansat prin mijloace simple de prevenție.
Modificările patologice ulterioare cele mai întâlnite sunt reprezentate de apariția cariilor, a gingivitei, sângerărilor gingivale și a erupției molarilor de minte.
Semnele de gingivită sunt cele mai frecvente și încep să apară încă din primul trimestru de sarcină, când se intensifică legătura dintre hipotalamus-hipofiză-ovare. Vestea bună este că aceasta poate fi ținută sub control prin igienizările periodice realizate in cabinetul stomatologic.
În colaborare cu un medic obstetrician, medicul stomatolog poate realiza diverse intervenții chiar și în timpul sarcinii.
Radiografia dentară poate fi efectuată local, la un centru radiologic cu echipament performant.
Anestezia este permisă în anumite circumstanțe, la fel ca și administrarea de analgezice și antibiotice.
Prevenția înseamnă starea de bine pe parcursul a 9 luni magice!