Bruxismul sau scrÂȘnitul dinților

Bruxismul reprezintă fricțiunea involuntară sau voluntara dintre dinții celor doua arcade, atunci când nu mestecam și ar trebui sa rămânem într-o poziție posturală intermediara, cu gura ușor întredeschisă si buzele apropiate.

De obicei, se întâmplă în timpul somnului, persoana în cauză neștiind de existența acestui obicei.

Cauzele frecvente sunt reprezentate de erupția dentară, înghesuiri sau stres cauzat de diverși factori externi.

Încleștarea dinților implică contractura musculară de la nivelul mușchilor masticatori, ceea ce generează atingerea dinților în axul acestora, fără a face mișcări laterale. În acest caz, pot exista spasme musculare și sensibilități dentare, precum și dureri în zona articulației tempora-mandibulare, dureri vechi, care nu și-au găsit diagnostic, deși sunt recurente și periodice.

Scrâșnirea dinților se produce prin mișcări de tipul celor din timpul masticatei, atunci când dinții celor doua arcade generează fricțiune.


Semne ale bruxismului nocturn

Bruxismul nocturn este o disfuncție a somnului. Simptomele acestuia care pot fi aduse in atenția noastră atunci când suntem treji sunt:

  • Dureri faciale ușoare

  • Încordare la nivelul gâtului

  • Pocnituri, cracmente, diverse sunete la nivelul articulației temporo mandibulare

  • Țiuit în ureche

  • Dureri de cap inexplicabile

  • Dureri de tip nevralgiform

  • Dinți abrazați

  • Fisuri dentare

  • Sensibilitate la consumul lichidelor sau alimentelor reci sau calde

  • Plombe (obturații) care cad fără a avea leziuni de însoțire

Se pot experimenta și dureri de ureche, deoarece articulația temporo mandibulară, responsabilă de  deschiderea și închiderea gurii, este poziționată în proximitatea conductului auditiv. De asemenea, pot fi frecvente durerile localizate în alte situsuri precum zona cefei, scalp, în spatele ochilor.


Bruxismul diurn

Bruxismul diurn este un obicei vicios inconștient care provoacă încleștarea dinților, cu încordarea adiacenta a mușchilor masticatori însoțitori. Simptomele pot fi similare bruxismului nocturn, uzura dinților fiind mai mică. Predispoziția spre a face acest comportament vine în momentul în care suntem stresați sau concentrați în exces.

Diagnostic

Un medic stomatolog poate diagnostica bruxismul, în cadrul unei examinări uzuale unde poate observa fisuri la nivelul smalțului, dinți abrazati excesiv, leziuni la nivelul zonelor de minim rezistență dentară, coroane descimentate, contractură excesivă și hiperfuncția mușchilor masticatori.




Previous
Previous

Tratamentele stomatologice în  sarcină

Next
Next

TRATAMENTUL BRUXISMULUI