Nutriția în stomatologie și rolul ei în prevenție

Este foarte important ca în perioada erupției dinților definitivi să asigurăm o nutriție optimă copiilor, pentru ca dinții să se formeze sănătoși și puternici.

În primă fază după erupere, dinții au suprafețe poroase și nu sunt complet mineralizați, fiind mai expuși carierii.  

Alimentația contează. Și contează foarte mult. Dințișorii copiilor sunt din ce în ce mai cariați în ultimii ani, în special din cauza alimentației.

Copii în prezent consumă din ce în ce mai multe dulciuri și alimente acide de la vârste foarte fragede, iar zahărul din foarte multe alimente din comerț predispun dinții la apariția cariilor.

Acidul demineralizează smalțul și al doilea pas este eroziunea sau apariția cariilor.

Smalțul dentar este acel strat foarte dens, care protejează dintele de agenții externi. Importanța sa este vitală pentru sănătatea dintelui, căci bacteriile ce trec de el pot distruge ușor dintele. Smalțul dentar este format din calciu și fosfor. Țesutul osos care sustine dinții pe arcade este format din calciu, fosfor, carbon, fluor, magneziu și alți compusi.

De aceea este important aportul crescut al acestora în organism în frageda copilărie, atunci cand se formează mugurii dentari și țesutul osos este în plină dezvoltare.

Atunci cand dinții de lapte se cariază, se poate ajunge la abcese mult mai rapid decât în cazul dinților definitivi ai adulților.

Numeroși copiii foarte mici întâmpină probleme dentare și dureri, iar acest fapt le poate crea o repulsie față de medicul stomatolog. Este bine să ferim copiii de probleme dentare cât mai mult timp, inclusiv pentru că un copil mai mare întelege altfel durerea și faptul că medicul ii face bine, nu rău.

De asemenea, este important ca copilul să nu piardă prematur dinții de lapte, pentru că acest lucru poate cauza un dezechilibru al mușcăturii atât în prezent, cât și pentru viitorii dinții definitivi.

O problema des întâlnită este faptul că părinții nu știu că primele maseluțe definitive erup în jurul vârstei de 6 ani. De aceea igiena orală este ignorată, mai ales în acea zona mai greu accesibilă și prin urmare, deseori, molarii de 6 ani sunt pierduți de la vârste mici. Ceea ce cauzează probleme ale dentiției permanente, necesitatea aparatelor dentare și dezechilibre ale mușcăturii.

Nutriția contează, atât pentru copii cât și pentru adulți. Dar noi, adulții, avem îndatorirea de a veghea sănătatea copiilor noștri. Iar sănătatea dinților creează premisele pentru o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și emoțional.

Aspectul financiar este si el important, caci costurile unei alimentatii corecte si al consultatiilor regulate la stomatolog sunt infime comparativ cu costurile aferente tratamentelor complexe necesare in cazul afectiunilor dentare agravate si netratate.

Previous
Previous

Molari de minte

Next
Next

Gutierele care susțin tratamentul disfuncțiilor temporo mandibulare